Спектакълът Коприна на режисьорката Диана Добрева и Драматичен театър – Пловдив

...
Спектакълът Коприна на режисьорката Диана Добрева и Драматичен театър – Пловдив
Коментари Харесай

За пръв път български спектакъл отива на Театрална олимпиада

Спектакълът " Коприна "  на режисьорката Диана Добрева и Драматичен спектакъл – Пловдив е първата българска режисура, включена в формалната селекция на най-голямото театрално събитие в света – Театралната олимпиада, чиито домакини от 1 април до 1 юли 2023 година ще бъдат Будапеща и театри от цяла Унгария. Това оповестяват в своя формален профил във Facebook от пловдивския спектакъл.

Постановката на Диана Добрева е селектирана паралелно със спектакли на водещи международни режисьори като Ромео Кастелучи (с който някои анализатори сравняваха Добрева при започване на кариерата й), Робърт Уилсън (чиято режисура " Бурята "  гледаме в Народния театър), Деклан Донелан (който предишния месец организира среща-разговор с български театрали в София, а негови спектакли неколкократно са гостували у нас), Еудженио Барба (представлението му " Сънят на Андерсен "  бе част от онлайн програмата на платформата " Световен спектакъл в София " 2020) и още – Иво ван Хове, Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Кристиан Лупа, Тиаго Родригес, Алесандро Сера, Кристоф Марталер… От театъра в Пловдив дефинират селектирането на " Коприна "  като " величествен триумф за целия български спектакъл ", а описът на участниците в събитието подсказва, че и родният културен живот е с ръка върху пулса на международните трендове и достижения в тази сфера.

Театралната олимпиада е учредена като конгрес в Гърция през 1995 година от актьори като Теодорос Терзопулос, Тадаши Сузуки, Робърт Уилсън, Хайнер Мюлер, Нурия Есперт, Тони Харисън, Юрий Любимов, Антунес Фильо. Идеята за основаването й показва гръцкият режисьор Теодорос Терзопулос: " С разпространяването на глобализацията се появи наклонността да се мисли, че икономическата непоклатимост за страната е по-важна от тази духовна полезност и за хората от театъра стана по-трудно да вършат спектакъл. (…) Това работи против многообразието. Наш дълг е да ценим нашите групови съкровища. Вярвам, че с Театралната олимпиада построяваме културни мостове, които ще ни оказват помощ да се разбираме по-добре. "

Духът на Театралната олимпиада се пази от Международен комитет, включващ както учредителите, по този начин и уредниците в страните домакини. Домакини на събитието до момента са били Делфи (Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия), Toгa (Япония).

Домакин през 2023 година ще бъде Унгария. За мото на проявата е определен стихът на огромния маджарски публицист Имре Мадач: „ О, дребосъче, бори се, бори се, имай вяра; и доверие! “. За началник е избран Атила Виднянски, шеф на Националния спектакъл на Унгария и основател на най-големия интернационален сценичен фестивал в страната – MITEM.

Спектакълът „ Коприна “ на Диана Добрева и Драматичен спектакъл – Пловдив, е основан въз основа на акомодацията на драматурга Александър Секулов по едноименния разказ на италианския публицист Алесандро Барико. За режисьорката това е следващият международен триумф след представянето на спектакъла „ Калигула “ на фестивала в Шизуока, Япония, и Голямата премия за спектакъла „ Одисей “ на фестивала на античната драма във Велес, Северна Македония.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР